Over een paar dagen is het Kerst. Dé dagen dat we veel om de tafel zitten.
Nu ik me gefocust heb op de doelgroep Plus Size dus ook een moment dat ik niet over mag slaan!
In de mini coaching de afgelopen weken hebben we vooral gekeken naar hoe je Dichter Bij Jezelf kan komen om fijne feestdagen te hebben. Vandaag wil ik het in mijn blog hebben over hoe eten daar wat mij betreft, bij past.

Food Policing

Vanochtend kwam op mijn tijdlijn op Facebook een filmpje voorbij van Dik Gelukkig en Jenny Klijnsmit, over Food Policing. Food Policing zijn de zogenaamd goedbedoelde opmerkingen richting jouw eetgedrag. De mensen om je heen die er wat van zeggen, of juist de blikken vol oordeel hebben richting jouw bord. Niet fijn om lekker te genieten van een gezellige sfeer en lekker eten! Er is echter weinig tegen te doen, dus belangrijker vind ik dat je je zelfverzekerd voelt om dat naast je neer te leggen.

Lastig

Ik ga er niet om liegen, ik vond dat ook ontzettend lastig. Dat is het soms nog. De stemmetjes in mijn hoofd waren vaak nog veel erger dan dat er daadwerkelijk iets gezegd werd of dat er gekeken werd. Ik betrapte mezelf er vaak op dat ik een soort onverschillige houding aannam, alsof het me niet raakte. Of ik ging luisteren naar die stemmetjes. Ik ging dan minder eten, just in case er iemand naar me keek terwijl ik zat te eten. Om dan vervolgens thuis de schade in te halen…

De afgelopen jaren zijn anders daarin en nu ik terug denk, kan ik niet eens goed terug halen wat het omkeerpunt is geweest. Het heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat ik mezelf veel meer ben gaan accepteren als vollere vrouw en dat ik belangrijkere zaken aan mijn hoofd had dan of ik ver/beoordeeld werd door een ander.

Uitdaging

Dit jaar wordt het juist een uitdaging om genoeg binnen te krijgen! Met een dreumes aan tafel die de boel graag op stelten zet als hij genoeg heeft gehad, merk ik vaak in de dagelijkse routine dat ik pas veel later echt genoeg binnen krijg. Niet erg als we thuis zijn of in een setting zijn waarin de ruimte er is om flexibel te eten, maar een kerstdiner met z’n allen is toch een ander verhaal, ;-). Ook daar vinden we natuurlijk de weg in, we zijn met meer dan genoeg mensen om af te wisselen! Ik kan er daarom naar uitkijken om lekker aan te schuiven, mijn vader te zien genieten van ons allemaal aan de tafel en mijn nichtje grapjes te zien maken met onze kleine.

Eten is daarin ondergeschikt geworden voor me: al zou er een pan soep met broodjes op tafel staan, de sfeer en het gezelschap is voor mij echt belangrijker geworden! Dat gun ik jou ook. Probeer oprecht de stemmetjes (live of in je hoofd!) zachter te maken of tot zwijgen te brengen en geniet van je gezelschap, de sfeer én het eten. Als jij er minder belang aan hecht, ga je vanzelf merken dat een ander dat ook doet. Of in ieder geval zijn/haar mond erover houdt, ;-).

Fijne Kerst en tot volgende week!

Oh, en als je in die laatste week van het jaar nog een steuntje in de rug nodig hebt, meld je dan nog even aan via de speciale pagina hier op de site! https://wilmataa.nl/webinar